Váš průvodce světem kraniosakrální terapie...

Problémy ve škole

Dceři je nyní 17 let, žijeme v Rakovníku. Problémy začaly při nástupu na střední školu do Prahy. Z počátku se zdálo vše v pořádku. Později se ukázalo, že nám o výsledcích ve škole lhala, škola ji nebavila a skončilo to zatajením reparátů, bohužel se do té doby nic podobného nestalo, nikdy nelhala,ale i tak jsem zareagovala v pohodě, dala jsem ji vybrat jinou školu v místě bydliště. Otci jsme to zatajily. Dcera byla z té situace vyřízená a stěžovala si na velké úzkosti a výčitky svědomí. Doufala jsem, že se to upraví, bohužel se přidaly halucinace zrakové i sluchové, to už jsme začaly docházet k psychiatrovi. Diagnóza zatím nejistá, prý není psychotik, má náhled na situaci..pak přišly záchvaty, při kterých se dostane do křeče, velký třas celého těla, oči v sloup, někdy se i nevědomky poškrábe na nohou, nebo vytrhá vlasy.. následovala řada vyšetření, monitoring, EEG. Epilepsii jedno pracoviště vyloučilo, ale jiní vahají. Léky téměř bez efektu, bere antidepresiva, antipsychotika i antiepileptika..byla i hospitalizována v Bohnicích. Začínáme zkoušet i alternativní léčbu podle MUDr Jonáše. Její věřící přítel zase doporučuje přes kněze..jsem opravdu zoufalá,dcera už ani nechodí běžně do školy,studuje individuální program.
Je to dlouhé a vyčerpávající, ráda bych znala Váš názor, jakým směrem jí pomoci. Nechci se smířit se schizofrenií, na kterou teď vše směřuje lékařka.

Dobrý den,

děkuji za důvěru, se kterou jste se na mě obrátila. Nejprve je potřeba zmínit, že nejsem lékař a že ani kraniosakrální terapie nenahrazuje léčbu, je-li potřeba.

Nicméně, tam, kde si občas neví rady běžná medicína, někdy může být velmi nápomocná.

K Vaší dceři - těžko se k tomu vyjadřovat takto na dálku bez osobního kontaktu. Vnímám z Vašeho emailu několik věcí, které mě tzv. trkly. Jedna věc je způsob, jak funguje Váš rodinný systém - opakuje se tam slovo zatajování (dcera lhala o škole a pak jste to tajili pred otcem) - tam by bylo dobré se na to taky trochu podívat. A druhá věc, kterou popisujete jsou její symptomy. Bohužel se v dnešní době hodně často děje, že lékaři nasazují medikaci na psychiku, i když se jedná o nezpracované trauma, které, pokud se správně uchopí jeho léčba, se dá zpracovat a člověk i s těžkými zážitky může žít v poklidu sám se sebou. A z Vašeho popisu příznaků mi přijde, že by tam něco traumatického být mohlo. Doporučila bych Vám si přečíst knihu Probouzení tygra od Petera Levina o léčbě traumatu a o nové velmi účinné metodě Somatic experiencing (dneska už i v ČR jsou kvalitní vyškolení terapeuti, kteří takto pracují). Odkaz na knihu zasílám níže.

Kraniosakrální biodynamická terapie může pomoci člověku zklidnit nervový systém, hledat tzv. "zdroje" - věci, které nás v životě podporují a o které se můžeme opřít, když je potřeba. Také pracuje s traumaty, ale je potřeba, aby byl člověk v tzv. stabilním stavu, ne akutním.

Ve Vašem případě bych Vám doporučila obě metody vyzkoušet u zkušeného terapeuta - Somatic experiencing i kraniosakrální terapii jako kombinaci obou a uvidíte, co by Vaší dceři více prospělo. Možná právě ta kombinace.

Další věc je potřeba zmínit a to, že žádná sebezázračnější terapie nebude fungovat, pokud na ni přivedete dceru, aby ji někdo pomohl, a ona to nebude chtít. Tzn. to přání "aby mi bylo pomoženo" musí jít z ní. Cítím, že zoufalá jste Vy a že jí není dobře, ale je dobré si uvědomit, zda ona už je ve stavu, kdy sama chce vykročit směrem ke zdraví.

Vám bych doporučila metodu Rodinné konstelace (opět si vyberte zkušeného terapeuta), kam byste měla jít bez dcery a podívat se na to, s čím možná Vaše dcera nevědomě bojuje. Odkaz na tuto metodu také zaslám níže. Pokud byste se Vy, nebo dcera chtěli objednat ke mně na terapii či konzultaci o těchto metodách, použijte prosím buď takto email - navrhněte čas - nebo volejte na telefon níže.

Slíbené odkazy:

1. Kniha o traumatu, jeho vzniku, jeho pruvodnich znacich a jeho uspesne lecbe:

http://www.terezakralova.cz/kraniosakralni-terapie...

2. metoda Somatic experiencing (zkráceně SE) v ČR (najdete tam i seznam terapeutů):

http://somatic-experiencing.cz/

3. Kontakt na terapueta, který má SE výcvik a zkušenosti s psychiatrií, mohu Vám ho doporučit z osobní zkušenosti - chodila k němu má sestra:

http://www.terapiehajduk.cz/

4. Metoda - systemické konstelace zde:

http://www.konstelace.info/konstelace-info1.html

S pozdravem a přáním všeho dobrého

sdílet